Компютърът и развитието на ученическата реч

Представяли ли сме си някога, че ще стоим пред един екран и ще говорим с хора от целия свят… и често едновременно с няколко… Че ще слушаме музика, гледаме филми… решаваме проблеми по всяко време на денонощието с помощта на един екран и една клавиатура…?

Когато съм била ученичка, аз не съм си го представяла – тогава имаше малко телевизия и много книги….Имаше игри до късно по улицата…А доста по-рано, завършващите гимназия като Димчо Дебелянов например, са знаели френски така, че да превеждат френските поети…

Веднъж във влака пътувах с един човек на невъобразима възраст – връщаше се от поход с едно 9-10 годишно дете… Оказа се, че е завършил моето училище Дойче шуле през…. 1945 г. Изрецитира ми наизуст „ Музо възпей оня гибелен гняв на Ахила Пелеев“ – глава 1 на „Илиада“, после „ Нощ“ на Яворов, понеже видя, че чета една критичека книга за поета…Този човек се е формирал без телевизия и без компютър – архитект, владеещ 5 езика….
Внимателно наблюдавам какво се случва с речта на учениците ми…. Телевизионно – компютърните деца… – т.е. „отгледани“ от телевизора и компютъра изпитват затруднения да преразкажат най-обикновени приказки, да разкажат пълноценно свое преживяване… Трябва да им вадиш думите с „ ченгел“… Къде са думите им…?! Не мога да си представя пълноценното чуждоезиково обучение, ако им липсва словното богатство на родния им език….

Какво да направим – „виновникът“ за словестната немощ на младите хора няма как да отстраним – той определя характера на цивилизацията ни… Можем обаче да обърнем „палачинката“ – времето пред компютъра да се превърне във време за развитие на речта – като използваме комплексните възможности на съвременните ИТ технологии – да развиваме речта чрез писмена,устна и образна комуникация….
„ Академийка“ – https:/akademiyka.com  ще предложи на своите абонати точно такова комплексно общуване – не само във връзка с изпитите и уроците, а ще обогатява индивидуалния им речник, ще развива образното им мислене и аргументативни умения….

Facebook Comments