Чаяние ( слово, произнесено при връчване на награди „Русе“, 2018)


 

                                                                                На Теменуга Даневска,

                                                                               С любов и благодарност ПОСВЕЩАВАМ !

Уважаеми  г-н Кмете,

Уважаема комисия,

Скъпи колеги, ученици, родители и граждани!

За мен е изненада и висока чест присъствието ми днес, на тази висока трибуна. Развълнувана съм по три лични причини:

       Първата е , че в мое лице най – после е оценено едно творческо образователно и културно пространство на ученици, учители и родители – Дойче шуле. Мои чудесни колеги преди мен бяха номинирани за тази престижна награда. Затова смятам, че тя олицетворява нашите съвместни усилия, за което  съм дълбоко благодарна на колектива на Дойче шуле.

  Втората е , че именно аз, нерусенката, получавам тази награда, в съперничество с други достойни колеги. За мен това е знак, че градът Русе, град с трайни културни и образователни традиции, ме е припознал за своя и  е оценил моя труд. И макар преди дни да станах  Учител на годината, наградата Русе ми е особено скъпа. Тя ми  създава едно невероятно чувство на принадлежност, изпълва ме с радост и благодарност.

    И третата лична причина е свързана с днешния най-светъл наш празник! Аз разбирам, че тази награда ми е дадена заради СЛОВОТО, заради любовта, светлината и вярата, с които Светите братя Кирил и Методий и техните ученици сътвориха от един диалект силен и могъщ книжовен език, дал ни исторически шанс.

И ето днес , аз , обикновеният учител, стоя пред Вас, скъпи мои ученици и колеги, именно заради Словото, с което се опитвам да сътворявам всеки ден пространствата на хуманизма и родолюбието. Стоя смирено и пред родителите си и децата си, които платиха  цената на моята отдаденост на българското слово с безусловна любов, търпение и подкрепа, за които съм им вечно благодарна.

          Бих искала да изразя пожеланието си към всички Вас с една изчезнала дума – ЧАЯНИЕ, от увода на Черноризец Храбър…Велик ученик на велики учители.  Чаяние е нещо повече от надежда и очакване. Думата крие в себе си  невероятна мощ и  действеност. ЧАЯНИЕ означава да сътворяваме добри дела и да очакваме светлите им плодове. Чаяние е светло и радостно състояние на духа. Смятам, че от ЧАЯНИЕ се нуждаем всички ние, цялата наша общност, ако искаме да имаме историческа бъдност.

Още веднъж благодаря!

Facebook Comments