Спомен за Масленица ( Беларус, с. Уженец)

      Моят спомен за Масленица изпълва сетивата ми с ухание и вкус.  И с малко тъга…Уханието е  на палачинки с мед и сметана. Баба е сложила трапезата за Масленица, докато ние, децата, още спим. На огроманата печка тя е изпекла цяла тава палачинки. Това е нейният начин да ни  покаже колко ни обича и  че ни прощава всички детски лудории…

Така започваше моята Mасленица….. Възрастните ги няма… Отишли са на гробището да поискат прошка от своите мъртви. Защото в Беларус на Масленица се иска прошка от мъртвите. Но ние, децата, аз и братовчедите ми, не участваме в този ритуал. Малки сме, навън е студено. Сядаме на голямата бяла печка, която всяка година баба измазва с вар, та тя блести от белота…. Това е мястото на нашето детско пиршество… От палчинките потича сладка сметана по  лицата ни  и ние като котки се облизваме….

А после се връщат възрастните….И започва голямото приготовление на трапезата за Масленица…. Баба вече е направила огромен брой блинички – типичното  за Масленица в  Беларус ритуално ядене. Това са дебели палачинки, пълни с месо и лук. С тях се гощават всички близки роднини , които ще дойдат на посещение за Масленица .  Това е ден, в който близките хора се виждат, за да бъдат заедно и да си простят. Масата е отрупана и с други вкусни ястия –  печена риба сельодка, рибена чорба, хляб. Някои ястия като блиничките се хапват за последен път, преди голямия Великденски пост, който баба ми спазва желязно….

Всички  –  сестрите на баба ми и техните деца, моите лели, се включват в подреждането на трапезата за Масленица. Те също са донесли от своите къщи много неща за ядене – печени кокошки, риба, туршии ( закрутки) ….Масата става особено богата… Човек   може да си помисли, че това е огромно количество храна, но все пак около трапезата сядат 12 души…  Донасянето на ястия, присъединяването към общата тра пеза е начин да поискаш прошка, да споделиш храната, така както се споделят добрите и тъжните моменти в живота. Близките хора, дори и роднини, се виждат рядко и може би и затова си искат прошка. Това е такъв особен ден… На тази трапеза всеки прощава на другия, дори и да няма за какво….

В края на обяда се пие чай – черен, с добавка на липа за аромат… И споменът за  това ухание  на черен чай с липа ме връща към моята детска Масленица….

В късния следобед или на другия ден идват на посещение съседите и носят на децата шоколадчета и бонбони…. И става весело…

Изобщо Масленица  в моята родина е необикновено преживяване – подаряваме част от живота си на близките си хора, на съседите и приятелите. Това е време за общуване. А общуването   е  най-голямото смирение и прошка….

Вероника, 8  кл.

( Съчинението  получи  втора награда в националния конкурс на тема „Прошка“)

 

Facebook Comments