Родината като ценност (есе)

 

Преди години аз не мислех, че родината е нещо особено. Но сега  мисля за нея, гордея се с нея и се чувствам част от нея. Това се случи, когато  напуснах моята родина Беларус и дойдох в България. Видях, че българите обичат своята родина, патриоти са. Говорят езика си.  Разбрах, че Беларус, моята родина, е много важна за мен, че аз я обичам и изпитвам носталгия по нея. А също, че  се гордея с нея. И се замислям защо само 2% от беларусите говорят на родния си беларуски език, който е толкова красив. Може би това се дължи на историята. Тук, в България,  разбрах, че родният език е част от родината, че той я изразява. Това ми показа Иван Вазов със своето стихотворение „Българският език“ .

Но какво всъщност е родината за мен? В какво е нейната ценност?

Ще започна от приятелите, които безкрайно обичам. Те ми оставиха най-милите спомени. Винаги ще бъдат част от моята представа за родината. Друга  важна част от моята родината  са близките ми, които останаха там. Аз ги обичам и те ме обичат.  Връзката ми с тях  изразява и моето разбиране за родината и за принадлежността ми към тях и  към нея.  В центъра на тази представа стои моят дядо – един невероятно добър човек – разказвач на истории. Неговите истории са ме научили да бъда добър човек и да правя добро. Дядо ми е  пчелар и сладостта от меда на неговите пчели , най-точно  за мен изразява сладостта на това, което наричаме родина.

Бих искала да Ви кажа и коя е моята синекдоха  на  родината ми Беларус. Това е родният ми град Речица – древен  и  модерен,  и много зелен .  Изобщо моята родина Беларус е невероятно зелена страна  със страхотна природа – наричат я зелените дробове на Европа. Речица е град, през който минава голямата река Днепър – също като Дунав. Тази река в моя роден град Речица  е символ на моята родина.  А накрая ще Ви кажа, че центърът на моята родина   е родният ми дом, само на 3 минути от училището ми. Можех да се успивам и никога да не закъснявам.

Тези спомени, образи, чувства вече ме карат да  разбирам, че езерата на Беларус – сините очи на родината ми,  вечно  ще ме гледат и ще ми напомнят за ценността на това,  което наричаме родина и отечество.

А какво е родината за Вас, каква ценност е тя?!

Ако нямате отговор, вгледайте се в думите   на   творците, които най-добре са изразили ценността на родината. Ето например –  българският поет Яворов. Вижте каква мъка по отечеството изпитват неговите герои от елегията “ Заточеници“. За тях родината е свещена – “ свят олтар“. Без нея те загубват смисъла на своя живот.  Гледат как безнадеждно се отдалечават  родните брегове и потъват в мрак родните планини… Не, няма път назад. Безкрайна е болката по изгубената родина :

…И ний през сълзи накипели

обръщаме за сетен път

назад, към скъпи нам предели,

угаснал взор – за сетен път….

Може би само такава болка може да Ви даде представа за ценността на родината, ако случайно още не сте я разбрали?

А ето и  изпълнените с тъга по родината стиховете на големия  беларуски поет  Якоб Колас от поемата му „ Моя земя“.  Посланието им ми прилича на Вазовите думи  за тъгата на емигрантите : „И те ходеха често на брега на Дунава и гледаха зелените хълми на България. Нà, тя е там, усмихва им се, вика ги, говори им, показва им небето си, показва им огнищата им, вьзпоминанията им, мечтите им…“

  Вижте само тази тиха тъга на Якоб Колос и ще разберете и тъгата на моето сърце :

Мой родны кут, як ты мне мілы!..

Забыць цябе не маю сілы!

Не раз, утомлены дарогай,

Жыццём вясны мае убогай,

К табе я ў думках залятаю

І там душою спачываю.

–––––––––––––––

Роден край, ти тъй си мил –

Да те забравя, нямам  сили.

Скитат се  моите мисли,

в твоята пролет зелена  –

Душата ми, уморена от пътища,

в тебе почива, за тебе тъгува….

В тези стихове  съм цялата аз – потопена в тиха тъга…но и в надежда, че ще имам и друга родина-  друга река, други  приятели, град, който също като моята Речица, ще обичам и той ще ме обича…Ще прибавя  към моята Беларус нова любов, която се нарича България.  И ще бъда богата с две родини….

В.О.

Заб.  Това есе е на една чудна девойка, която само преди 6 месеца пристигна от Беларус у нас.  

Забележителен е усетът към литературата, към езиците…

Facebook Comments